Wat leren kinderen in de moestuin?

Wat leren kinderen in de moestuin?

Het is weer tijd om met de moestuin te beginnen. Tuinieren is voor kinderen heel waardevol, dus alle reden om ze te laten helpen en genieten in jullie eigen moestuin. Ik geef je een paar redenen om als je er nog geen hebt, alsnog te starten met je eigen moestuin.

Een klasgenootje van mijn zoontje was stomverbaasd toen ze hoorde dat aardappels onder de grond groeien. Zo had ze het nog niet bekeken!
Kinderen weten niet meer waar groenten vandaan komen. Boerenkool zit gesneden in een zakje en aardbeien in bakjes.

Met een moestuin leren kinderen hoe alles groeit

Een moestuin brengt kinderen in contact met de natuur. Hoe plantjes groeien leer je het beste in een echte omgeving met aarde, wind en regen en niet uit een boekje (of een filmpje). Af en toe basilicum of een aardbei proeven, kruiden en bloemen ruiken, het draagt allemaal bij tot het leerproces.

Voedsel wordt er bovendien minder vanzelfsprekend door. Kinderen denken nog niet na over hoe voedsel op hun bord komt. Maar als ze in aanraking komen met het hele proces van een moestuin snappen ze dat er iemand ergens heel veel moeite heeft moeten doen om uit een zaadje tomaten te halen.

Kinderen met een moestuin eten meer groenten

Het is wetenschappelijk bewezen: kinderen die hun voedsel zelf (helpen te) verbouwen, eten meer groenten en fruit.

Volgens een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid krijgt slechts 1% van de kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groentes binnen. Maar kinderen met een moestuin gaan vanzelf gezonder eten. Ieder kind wil zijn zelfgekweekte aardbeien, sla of zelfs courgettes wel proberen! Uit onderzoek blijkt dat dat kinderen met een eigen moestuin meer groenten eten dan kinderen zonder een moestuin. De kinderen gingen van een gemiddelde van 1,9 stuks groenten en fruit per dag naar 4,5.

Nog een tip? Bied groenten en fruit onversneden aan. Hele penen, bladeren en vruchten worden beter geconsumeerd dan gesneden, zo blijkt uit ander onderzoek (Engelstalig).

Moestuinieren = natuur respecteren

Door te tuinieren leer je dat alles in de natuur met elkaar samenhangt. Bijen zijn verantwoordelijk voor bestuiving. Vogels voor het wegvangen van insecten en mollen voor het doorspitten van de aarde. Planten zijn afhankelijk van zon en regenwater.

Door deze verbanden te zien, leren kinderen dat wij afhankelijk zijn van de natuur. Elke verstoring is van invloed op onze voedselvoorziening. Kinderen met een moestuin ontwikkelen respect voor de natuur.

Natuur- en milieueducatie (NME) in de moestuin

Een moestuin kan onderdeel zijn van NME. Je kunt er allerlei thema’s mee verbinden. Klimaatverandering, bestrijdingsmiddelen, waterverbruik en de derde wereld. Op die manier kun je schoolvakken aan bod laten komen: aardrijkskunde , geschiedenis (de herkomst van de aardappel), biologie en zelfs taal en rekenen.

In mijn online moestuincursus geef ik je naast leuke kinderactiviteiten recepten waarmee kinderen (met jouw hulp) lekkere gerechten kunnen klaarmaken van de gewassen uit hun eigen moestuin.

Verantwoording leren in de moestuin

Door kinderen te laten helpen in de moestuin of een eigen kruidentuin te laten verzorgen, leer je hen verantwoording te dragen voor hun groenten en kruiden. Als kinderen een groenten kweken en het zaadje door hun aandacht zien uitgroeien tot plant, leren ze ergens voor te zorgen. Ze leren dat wat zij doen gevolgen heeft.

Kinderen met een moestuin zijn aardiger

Dat klinkt heel raar, maar uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in het groen minder pesten. Ze voelen zich veiliger en ontwikkelen zich beter in allerlei opzichten. Een groentetuin draagt dus niet alleen bij aan een betere lichamelijke gezondheid, maar ook aan de psychische gezondheid van kinderen.

Doe je mee met mijn online moestuincursus?

Ik bied ouders, opvang en onderwijs een online cursus voor een mooie, makkelijke moestuin. Heb jij een volkstuin, een eigen tuin of rond school of opvang een stukje grond? In 20 vierkante meter tuin kun jij al 8 gewassen en bloemen telen. Wanneer je mijn cursus volgt, ontvang je wekelijks moestuintips. Die passen we aan aan het weer op dat moment. We telen namelijk zelf mee!
Daarnaast krijg je ideetjes voor kinderactiviteiten in de moestuin, informatie over telen en de planten en dieren in de moestuin en recepten.

Geef je je op vóór 1 april, dan krijg je groentezaden gratis thuisgestuurd.

Wil je eerst kijken of het iets voor je is? Geef je dan op voor de nieuwsbrief van Ouders van Nature en je krijgt de mogelijkheid onze zaaikalender voor de moestuin en de moestuin indeling gratis te downloaden. Zo zie je direct wanneer je de sla moet zaaien en de courgetten kunt kweken.

Je kunt zelf aan de slag met deze moestuin planner, maar mijn online moestuincursus geeft je zoveel meer. Voor minder dan 5 euro per week krijg je meer informatie van mij dan jij in die tijd (=geld) bij elkaar kunt Googlen 😉

Ja, ik wil graag meer informatie over deze moestuincursus

 

Foto door Massachusetts Agency of Travel and Tourism

Plaats een reactie

Op deze tekst berust Copyright.