5 redenen om geen moestuin te hebben

Kinderarmen vol groenten uit eigen moestuin

Wij gaan ook dit jaar weer met de poten in de klei. Zaaien, spitten, onkruid wieden om uiteindelijk te genieten van wat de natuur ons geeft. Lekker vers uit eigen moestuin. Wat zijn jouw redenen om niet te beginnen met moestuinieren?

Soms is het moeilijk te begrijpen wat anderen leuk vinden aan moestuinieren. Ik heb het me ook jarenlang afgevraagd. Er waren allerlei redenen er niet mee te beginnen. Maar toen ik via een schoolproject ermee in aanraking kwam, was ik om. Ik wilde ook groenten en fruit uit eigen tuin.

Inmiddels ben ik hooked. Wat waren ook alweer de redenen om niet te beginnen met een moestuin?

Ik heb geen grond voor een moestuin

Dat hoeft ook niet per se. Je kunt een stukje huren, bijvoorbeeld bij een volkstuincomplex. Of je vraagt of je met iemand kunt meedoen. Meestal is hulp in een grote moestuin in ruil voor een deel van de oogst van harte welkom.

Rond de school of kinderopvang is ook vast grond en vaak vinden die het hartstikke leuk als de omgeving vergroent en kinderen meer leren over plantjes, dieren en gezonde voeding.

Ik heb geen geld voor een moestuin

Zie het als een liefhebberij. Een andere hobby of een sport kost ook geld. Dan is moestuinieren niet eens zo duur. Bij een volkstuincomplex ben je gemiddeld 100 euro per jaar kwijt.

Daar komen de zaadjes, plantjes en gereedschap natuurlijk bij, maar je krijgt er biologische fruit en groenten voor terug. En niet te vergeten heel veel plezier èn kennis over de natuur als je de online cursus Moestuinieren met Kinderen met leuke kinderactiviteiten volgt.

Een kas kost wel aardig wat, maar die heb je niet per se nodig. Voor scholen en kinderopvang bestaan er subsidiemogelijkheden voor vergroening van de locatie en moestuinlessen.

Moestuinieren is hard werken

Als je het nog nooit hebt gedaan en niet weet waar je aan begint, lijkt het ongelooflijk veel werk. Maar je hoeft niet meteen professioneel tuinder te worden. Je begint gewoon lekker klein. Of je deelt een grotere tuin met anderen. Het is gezellig en je kunt naar elkaars tuin omkijken als de ander eens op vakantie wil.

Want een moestuin is best te doen, maar je moet je tuin niet twee weken in het hoogseizoen in de steek laten. Dan stapelt het werk (onkruid) zich behoorlijk op. Bovendien kunnen je plantjes niet zo lang zonder water.

Voor basisscholen die een moestuin willen starten is het daarom handig om het teeltplan aan te passen op de zomervakantie. Wij kunnen daarbij helpen. Ook krijgen scholen en kinderopvangorganisaties in de moestuincursus tips om ouders en de buurt te betrekken bij de moestuin. Want vele handen maken licht werk!

Een moestuin kost me teveel tijd

Dat valt het best mee: zo’n 100 m2 kost je ongeveer een halve dag per week. Vooruit, in het hoogseizoen komt daar misschien eens een avondje extra bij voor het oogsten en water geven. En als je net jonge plantjes hebt gepoot, dan moet je die in droge perioden dagelijks water geven.

In het begin kost het uitzoekwerk de meeste tijd, maar als je de online cursus Moestuinieren met Kinderen volgt, word je stap voor stap geleid door het moestuinseizoen. Natuurlijk moet je tijd investeren, maar het zaaien, zien groeien en oogsten van je eigen eten is ontzettend leuk en leerzaam voor kinderen. Door de kinderactiviteiten in de online cursus kunnen scholen je veel lessen buiten geven.

Moestuinieren is saai

Inderdaad, een moestuin betekent niet alleen maar zaaien en oogsten, maar ook onkruid wieden en plaagdiertjes terugplagen. Tenzij je de bodem bedekt met mulch zal het onkruid regelmatig terugkomen. Laat je het te lang gaan, dan wordt de hoeveelheid werk alleen maar meer.

Zie het als tijd voor jezelf. Een meditatief moment waarop je tot de prachtigste ideeën en inzichten komt. Of doe het gezellig met je kinderen. Met pauzes natuurlijk voor (zelfgemaakte) limonade en wat lekkers ;-) Je zult zien: met de activiteiten die je kunt doen in de moestuin, is moestuinieren voor kinderen helemaal niet saai!

Hoe begin je een moestuin?

Daar help ik je graag bij. Ook ik was eens een beginner. En wat had ik het fijn gevonden als me elke maand was verteld wat ik moest doen. In plaats daarvan las ik websites en boeken en keek ik af bij anderen. Heel leerzaam, maar het kostte me meer tijd dan het jou waarschijnlijk kost als je deze online moestuincursus volgt.

Daarnaast kun je een van onze moestuincoaches inhuren voor het maken van een teelplan en het opzetten van de moestuin. Scholen en kinderopvangorganisaties kunnen hiervoor subsidie aanvragen.

Doe je mee met onze online moestuincursus?

Ik bied (groot)ouders, opvang en onderwijs een online cursus voor een mooie, makkelijke moestuin. Heb jij een volkstuin, een eigen tuin of rond school of opvang een stukje grond? Op 9 vierkante meter kun jij al 6 gewassen en bloemen telen. Wanneer je mijn cursus volgt, ontvang je wekelijks moestuintips. Zodat jij de beginnersfouten kunt overslaan :-) 

Daarnaast krijg je informatie over de planten en dieren in de moestuin en ontvang je leuke kinderactiviteiten en lekkere recepten. Voor nog geen 25 euro per maand krijg je meer informatie dan jij in die tijd (=geld) bij elkaar kunt Googlen 😉

Ja, ik wil graag meer informatie over deze moestuincursus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
De inhoud van dit bericht kan niet worden gekopieerd!
Scroll naar boven