Waarom biologisch zaad voor de moestuin?

zaaiinstructies achter op zakje zaad

De moestuin is in ruste, maar wij bereiden ons al voor. We maken plannen en kopen zaden. Het is belangrijk te kiezen voor ecologisch geteeld zaad. Waarom? Dat lees je in onderstaande blog. In de webshop kun je kiezen uit 20 soorten biologisch zaad voor gemakkelijke moestuinplanten en bloemen. Wie ons nieuws wekelijks ontvangt, krijgt tot 1 februari 10 procent korting op deze biologische zaden.

Voor de moestuin gebruik ik altijd biologische zaden. Bij de productie van biologisch zaad worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De moederplanten worden biologisch geteeld. Dat is beter voor de natuur en voor jezelf, want restanten van de bestrijdingsmiddelen komen in het grondwater terecht en kunnen in het zaad achterblijven.

Bij gangbaar zaad worden wel bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat er tussen de planten waarvan zaad worden gewonnen anders onkruid groeit. En er bij de oogst zaden van onkruiden kunnen meekomen waardoor het zaad onverkoopbaar wordt. Vervolgens worden er groeiregulatoren gebruikt om ervoor te zorgen dat alle planten op hetzelfde moment klaar zijn voor de zadenoogst zodat maar één keer hoeft te worden geoogst. Daarna wordt over de planten ontbladeringsspray gespoten, want bij kale planten oogst je gemakkelijker de zaden.

De zaden zelf worden voorzien van een laagje fungiciden, om te voorkomen dat ze beschimmelen. Biologische zaden worden niet voorzien van schimmelwerende of kiemremmende middelen en meestal met de hand geoogst wanneer ze rijp zijn, soms wordt wel drie keer geoogst.

Zaadvast

Biologische moestuinzaden zijn bovendien zogeheten zaadvaste zaden. Dit houdt in dat als je de zaden van de vruchten opnieuw zaait, de nakomelingen nagenoeg identiek zijn aan de ouder. Je weet dus wat je aan oogst kunt verwachten. Wel afhankelijk van planten in de omgeving waardoor soms bijzondere nakomelingen kunnen ontstaan…

Een ander voordeel van zaad winnen is dat je zaad wint met eigenschappen die zich enigszins voegen naar de lokale omstandigheden, zoals de bodemsoort. Als we zelf zaad winnen ontstaat zo een grote variëteit aan planten met eigenschappen die zijn afgestemd op de omgeving. Er ontstaat binnen een soort door zaad te oogsten op verschillende plekken een genetische diversiteit die ervoor zorgt dat de soort onder verschillende omstandigheden kan overleven.

Door biologische rassen te kopen, te telen en te eten, kunnen we deze genetische rijkdom in stand houden.

Bekijk hier mijn aanbod van biologische moestuinzaden

F1 hybridezaad

Bij gangbaar zaad ontbreekt die variëteit vaak. Zeker in de grootschalige landbouw ligt de focus op veredelen ten gunste van bepaalde genetische eigenschappen van de plant die het voor de boer gemakkelijk maken ermee te werken (allemaal even hoog bijvoorbeeld) en die het gewenste resultaten opleveren voor de boer, zoals een grote opbrengst, een bepaalde smaak of ongevoeliger voor schimmels. Dat gebeurt door kunstmatig in de grijpen in het DNA (GMO) of door het handmatig kruisen van soorten.

Door twee soorten met waardevolle eigenschappen handmatig te bestuiven ontstaat F1-hybridezaad dat het beste van de twee soorten in zich heeft. Uit dit zaad komen de F1-nakomelingen (F1 staat voor de eerste generatie uit het veredelde zaad).

Je kunt vervolgens zaad winnen uit deze F1-nakomelingen. Maar soms komen hier geen planten uit, het F1-hybridezaad is dan steriel. Komen er wel nakomelingen uit, de zogeheten F2-generatie, dan zullen die niet op elkaar lijken, omdat de verschillende eigenschappen van de eerste generatie (dus de ouders van de ouders) zich uitsplitsen.

Overigens vindt ook in de biologische sector steeds vaker veredeling plaats voor het verkrijgen van F1-hybriden, maar GMO heeft geen plek binnen de teelt van biologisch zaad. Ook chemische bestrijdingsmiddelen, schimmelwerende of kiemremmende middelen worden hier niet gebruikt.

Bekijk hier het aanbod biologische zaden

Voedsel importeren hoeft niet

Met de biologische rassen die in ons klimaat goed gedijen, kun je heel goed een natuurlijke, ecologische moestuin opbouwen met een keur aan groenten en fruit. Importeren van voedsel uit het buitenland (milieubelastend!) is vaak niet nodig, afgezien van (producten van) gewassen die hier moeilijk groeien.

Een nadeel van sommige biologische rassen is dat ze minder zoet zijn of een hardere schil hebben dan de veredelde rassen. Maar ze smaken vaak beter, want:

  • De groei verloopt rustiger waardoor de plant minder water bevat en meer smaak bevat.
  • De moederplant krijgt alleen maar natuurlijke voeding binnen en er blijven geen residuen van bestrijdingsmiddelen achter in het zaad.
  • Bij gangbare gewassen worden geselecteerd op hoge opbrengst, snelle teeltwijze én lang en goed houdbaar tijdens transport. In mindere mate op smaak.

Wie kiest voor biologisch(-dynamisch) zaad, kiest voor sterke planten, zelf zaad kunnen winnen (mits je zaadvaste planten teelt), een grotere biodiversiteit en een betere smaak.

Wil jij 10 % korting op de biologische moestuinzaden in de webshop? Abonneer je dan op mijn moestuinmail. Druk hieronder op de oranje knop. Welkom!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven