Als je een moestuin wilt starten, is het aan te raden de grond te laten testen op verontreinigen als zware metalen. Met name lood is een veelvoorkomende verontreiniging in ons land.
In het verleden werd lood vaak gebruikt, bijvoorbeeld op werkplaatsen, industrieën en havens. Maar ook in producten zoals loodhoudende benzine, verf of loden waterleidingen. Uiteindelijk is lood verspreid over meerdere locaties in het land, bijvoorbeeld doordat verontreinigde grond is gebruikt voor ophogingen.
Laag IQ
Lood is giftig. Het kan bij kinderen leiden tot een slechtere ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel bij jonge kinderen (laag IQ) en bij volwassenen tot hart- en nierfalen. Lood wordt door planten opgeslagen in blad en vruchten. Maar kinderen kunnen verontreinigde grond ook binnenkrijgen via de handen of via grond of stofafzettingen op de planten. Opgenomen lood verlaat het lichaam maar heel langzaam.
Kinderen en lood
Uit onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek dat jonge kinderen (van 0 tot 6 jaar) die in aanraking komen met door lood verontreinigde grond, meer lood in het lichaam opnemen dan eerst werd aangenomen. Het onderzoek kun je hier lezen.
Lees hier hoe omvangrijk dit loodprobleem eigenlijk is.
Hoewel het doorgaans als veilig wordt beschouwd om fruit en groenten te eten die zijn geteeld in bodems met loodniveaus tot 530 mg/kg, is deze norm alleen van toepassing wanneer bodemblootstelling van kinderen geen probleem is. Waar kinderen hun mond of voedsel kunnen aanraken met vuile handen, kun je voor de zekerheid beter een norm van 100 mg/kg hanteren.
Teveel lood? Geen moestuin in de volle grond!
Is het loodgehalte hoger, dan kun je voor de volle grond beter kiezen voor sierbomen en -struiken en snijbloemen, waarbij je nog steeds een groene omgeving creëert, alleen één waaruit niet gegeten wordt. Maar waar kinderen zich wel kunnen vermaken en kunnen leren. Bedek de verontreinigde grond waar kinderen spelen met een schone laag grond, gras of tegels.
Laat je naam achter en ontvang kortingen op bodemtesten en veel meer.
Geef de gesteldheid van de bodem door aan nieuwe tuincoördinatoren, zodat de sierteelt later niet wordt vervangen door eetbare gewassen. Telen kan wel, maar dan in verhoogde bedden of bakken gevuld met verse, niet-verontreinigde grond.
Maatregelen tegen loodvergiftiging bij kinderen
Is er sprake van enigszins verhoogde loodniveaus? Neem dan een paar gedragsregels in acht:
- Let op jonge kinderen om te voorkomen dat ze geen ongewassen groenten eten.
- Laat kinderen na het tuinieren en vóór de maaltijden altijd hun handen wassen. Was ook zelf je handen na het tuinieren in eigen tuin en voor het eten.
- Ga de inloop van grond in huis tegen door schoenen uit te doen voor je naar binnen gaat.
- Stofzuig regelmatig je huis, vooral als jij of je kinderen regelmatig met grond aan de schoenen het huis inkomen.
Tips als je lood hebt in je moestuin
Dit zijn enkele moestuintechnische maatregelen die je kunt nemen ials er sprake is van een beetje lood in de bodem:
- Voeg veel organisch materiaal toe aan de bodem (dit helpt de plantopname van lood te verminderen).
- Handhaaf de pH van de bodem rond de 6,5 (dit helpt de opname van lood door de plant te verminderen).
- Teel vruchtdragende gewassen, zoals tomaten, paprika’s en bonen in plaats van wortelgewassen en bladgroenten of kruiden. Studies hebben aangetoond dat lood zich niet gemakkelijk ophoopt in de vruchtdragende delen van groente en fruitgewassen, maar zich meer ophoopt in bladgroenten zoals sla en wortelgewassen zoals wortelen. Bessen, aardbeien, appels en noten nemen weinig zware metalen zoals lood op.
- Schil wortelgewassen en verwijder de buitenste bladeren van bladgewassen voor het eten.
- Reinig producten grondig voordat je ze opeet of bewaart om zoveel mogelijk vervuild stof en vuil te verwijderen.
Laat je door dit verhaal niet afschrikken om een moestuin te starten! Doe een test (abonneer je op de moestuinmail en ontvang korting op bodemtesten en veel meer) en kijk hoe en waar jij het beste groenten en fruit kunt telen.
Leren moestuinieren? Kijk dan naar deze online cursus met moestuintips, kinderactiviteiten, recepten en leuke natuurweetjes!
Je kunt betalen per maand, kwartaal of jaar.
Fotocredit:
Bodemtest door CSIRO, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Goed om te weten dat het mogelijk is om grond te laten testen voordat je een moestuin aanlegt. Ik ga verder onderzoeken welke maatregelen ik kan nemen om mijn bodem te laten saneren indien dit nodig is. Ook zal ik navraag doen bij onze buren, wellicht kunnen zij mij meer vertellen over de kwaliteit van de grond in onze regio.
Dat is altijd een goed idee! En misschien weet de gemeente ook meer?