Planten groeien goed op wormenmest

Wormencompost zelf maken

Ik heb een wormenhotel bij mijn tuin. Ik voer de wormen gft- en tuinafval en gebruik de compost die ze maken en de wormenplas in de tuin. En dat geeft een hele goede oogst!

Wormenmest wordt ook wel wormencompost, wormenhumus of vermicompost genoemd. Het klinkt vies, maar dat is het niet. Wormen hebben organisch materiaal volledig verteerd tot een fijnkorrelige zwarte massa die ruikt naar bosgrond (als je het goed doet).

Wormenmest maakt je grond uiterst vruchtbaar. De wormencompost bevat stikstof, fosfaat en kalium die je plantjes nodig hebben. Maar ook spoorelementen, enzymen, mineralen en micro-organismen die zorgen voor een gezonde bodem. Daardoor blijven je planten gezond en heb je minder last van ziektes. Ook kan de opbrengst van de moestuin door het gebruik van wormenmest stijgen tot maximaal 25%.

De kleine helpers in de bodem

De micro-organismen in de wormenmest zijn voedingsrijke bacteriën, schimmels en nematoden die je gewassen helpen schadelijke ziekten op afstand te houden door de aanvallers op te eten. Daarnaast breken ze ammonium in de bodem af, waarna het omgezet wordt in nitraat, één van de drie essentiële macro-nutriënten waardoor planten gemakkelijker zuurstof opnemen.

Bacteriën en schimmels stimuleren ook de groei van wortels, wat de plant resistenter maakt tegen ziekten.

Hoe gebruik je wormenmest?

Wormenmest kan het gehele jaar door gebruikt worden. Hoe vaak en hoeveel je aan de bodem toevoegt, hangt af van de samenstelling van de bodem. Doordat wormenmest een grovere structuur heeft komt het geleidelijk vrij. Wormenmest geeft geen verbranding, dus je kan eigenlijk nooit teveel geven.

Toch een indicatie: per m2 moestuin heb je ongeveer 10 kg nodig. Voor opkweken voeg je 10% wormenmest toe aan zaai- en stekgrond. Je kunt het door de grond mengen of op de toplaag leggen. Voeg je lavameel toe voor extra mineralen aan potgrond of je moestuin dan werkt wormencompost nog beter.

Zaai- of stekgrond heeft van zichzelf weinig voeding, waardoor je al snel je plantjes moet verpotten. Wanneer je de planten zaait in wormencompost kan je de plantjes langer laten zitten zodat ze meer tijd hebben om een mooie wortelkluit te vormen.

Wormenmest kun je prima gebruiken in zowel aarde als kokosvezel.

Wormencompostthee

Van de wormenpoep kun je ook wormenthee ofwel compostthee maken. Dit kun je gebruiken in het gietwater of sproeien als bladvoeding.

Hoe maak je wormencompostthee?

  1. Doe een 1/2 liter wormenmest en 10 liter water in een emmer.
  2. Doe hier 50 gr melasse en 10 gram lavameel bij en laat dit met een luchtpompje een paar dagen staan.
  3. Even schudden en over het land verspreiden.

Gefilterd kan het in de plantenspuit als bladvoeding.

Belangrijkste voordelen van wormenmest

  • Het grootste voordeel van wormenmest is dat er een actief bodemleven ontstaat.
  • Dankzij dit bodemleven kunnen planten veel meer en sterkere wortels ontwikkelen.
  • De planten bevatten meer mineralen en veel meer vitaminen dankzij de wormenmest bemesting en zijn sterker. Sterkere planten hebben meer weerstand tegen ziekten. Ook worden sterke planten groter en krijgen ze meer vruchten.
  • Doordat in de grond zich nuttige schimmels en bacteriën ontwikkelen, krijgen schadelijke schimmels minder groeikansen.
  • Gewassen bevatten veel minder van de schadelijke nitrieten en nitraten.

Wormencompost zelf maken

Met een wormenhotel – bestel hem hier – kun je zelf wormenmest maken. Onderin zit een bak om de wormenplas op te vangen. Met een factor 10 verdund is dit hele goede wormenthee.

Lees meer over zelf wormencompost maken.

Wormenmest kant-en-klaar kopen

Veel wormenmest wordt aangeboden als biologische bodemverbeteraar. Maar de wormen die de mest produceren, krijgen vaak extra voer zoals maïs. Deze maïs is vaak niet biologisch, maar genetisch gemodificeerd. Dat maakt deze maïs resistent tegen onder meer glucofosfaat ook wel bekend als het bestrijdingsmiddel Roundup. De teler heeft onkruid in de omgeving van de maïs rijkelijk kunnen bestrijden met Roundup. Het kan goed zijn dat de niet-biologische wormenmest die je koopt Roundup bevat.

Let er dus op dat je wormenmest 100% biologisch is. Zelf maken is natuurlijk het beste, dan weet je zeker dat de mest zuiver is.

BESTEL JOUW EIGEN WORMENHOTEL

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
De inhoud van dit bericht kan niet worden gekopieerd!
Scroll naar boven