Moestuinieren voor ouders en grootouders

Lijkt het jou ook zo fijn om in de moestuin aan de slag te gaan? Lekker met je handen in de aarde terwijl de vogels fluiten en je de bloemen en kruiden ruikt. Wil je een moestuin beginnen, dan weet je soms niet waar je moet starten. Er valt zoveel te leren over moestuinieren!

Welke gereedschappen voor de moestuin heb je nodig bijvoorbeeld? Hoe richt je je moestuin in en hoe maak je een teeltplan?

Een teeltplan voor de moestuin

Want elke moestuin begint met een teeltplan. 

Daarbij let je op de ruimte: krijgt de plant voldoen ruimte, zonlicht en voeding om te groeien? Stop ik de zaadjes met de juiste afstand in de grond? 

Maar je plant ook in de tijd. Stop ik de zaadjes op het juiste moment in de grond? Elke plant heeft zijn eigen planten zaaiperiode. Sommige planten kunnen bijvoorbeeld helemaal niet tegen de vorst, zoals tomaat. Koolsoorten kunnen daarentegen wel tegen vorst. 

De ene plant groeit snel, de andere langzaam. Die moet je dus de tijd geven en daarom vroeg zaaien. Je moet, kortom, plannen in ruimte en in tijd. 

Hier vind je alvast een eenvoudige zaaikalender zodat je een beetje weet wanneer je groenten moet zaaien en kunt oogsten.

Er valt ontzettend veel te leren als je een moestuin wilt beginnen. Hoe bemest je de grond? Moet je nu wel of niet spitten in de moestuin? Wat zijn lekkere of gemakkelijke groenten in de moestuin?

Geef je op voor onze moestuinmail met moestuintips en kortingen

Met de online cursus Natuurlijk Moestuinieren leer je alles over ecologisch moestuinieren.

Als je je opgeeft voor onze moestuinmail, krijg alvast wat moestuintips. Tipjes van de sluier, want het zijn brokjes van de cursus Natuurlijk Moestuinieren. Daarnaast krijg je leuke kortingen op producten voor de moestuin zoals (kinder)gereedschap, compost, zaden en moestuinplanten.

Moestuinieren met kinderen

Ben je ouder of grootouder dan is het fantastisch kinderen te betrekken bij het moestuinieren. De voordelen van een moestuin voor kinderen:

  • Ze zijn lekker buiten bezig.
  • Ze zijn in beweging.
  • Kinderen leren waar groenten en fruit vandaan komen.
  • Uit onderzoek blijkt dat kinderen die moestuinieren meer groenten en fruit eten.
  • Kinderen leren in de moestuin over natuur en gaan deze waarderen.

Deze cursus gaat uit van ecologisch moestuinieren, want dat is beter voor de natuur en voor onze gezondheid. We telen voornamelijk in de volle grond, hoewel voor sommige gewassen ook wordt aangegeven hoe je ze in een pot teelt. Lees hier waarom we moestuinieren in de volle grond.

Kinderactiviteiten voor in de moestuin

Wil je het allebei, zowel moestuinlessen als activiteiten en leuke lessen over natuur?
Kies dan voor de combicursus: Jaarrond Moestuinieren met Kinderen.

Bovengenoemde cursussen vind je ook hieronder. 

Wil je hulp in de moestuin, bij het maken van een moestuinplan of het opzetten van een moestuin? Lees dan hier verder.

Werk jij met kinderen in de kinderopvang of ben je gastouder? Lees dan hier verder.

Ben jij docent in het basisonderwijs? Lees dan hier verder

Kies je cursus

Hieronder zie je de cursussen waarvan we denken dat ze voor jou interessant zijn.
Voor meer informatie over een online moestuincursus klik je op de betreffende cursus. Je kunt ook mailen naar chantal@moestuinierenmetkinderen.nl.

Winkelwagen
Scroll naar boven