De meest uitgebreide moestuincursus

Leer moestuinieren als een pro

Je wilt graag zelfvoorzienend leven en groenten en fruit uit eigen tuin. Maar waar begin je? En hoe bescherm je je fruit en groenten tegen slakken en vogels? In deze cursus krijg jij het hele jaar door tips & tricks voor een overvloedige oogst. Je leert werkelijk alles, van teeltplan maken tot en met de oogst verwerken.

Frambozen leer je telen bij deze online moestuincursus.
de moestuinlessen

Elke week lessen waarin ik je vertel wat je op dat moment kunt doen

De lessen gaan het hele jaar door, 52 weken lang

Want alle seizoenen is er iets te doen in de moestuin. In de winter maak je je tuin klaar, in de lente zaai je voor, in de zomer kweek je alles op en in de herfst verwerk je je oogst. Alles komt voorbij.

Je leert telen met de natuur, want dat is de beste manier

Je leert ecologisch moestuinieren, omdat dat beter is voor de natuur en beter voor jou. Je leert telen in de volle grond, zo krijg jij alles binnen wat de natuur te bieden heeft.

Je krijg elke week een reminder in je mailbox als stok achter de deur

Een moestuin heeft aandacht nodig en soms heb je het druk. We herinneren je eraan ook dan aandacht te geven aan je moestuin. De beloning is ontspanning en een rijke oogst.

de diepte in

Met deze lessen leer je werkelijk alles over moestuinieren

Wist je dat de bodem het belangrijkste is? Daarom schreef ik zo'n 10 lessen over de samenstelling van de bodem en wat jij kunt doen voor een optimaal gezonde bodem zodat jouw plantjes lekker groeien. Ik vertel je welke gereedschappen je nodig hebt en hoe je je gewassen kunt beschermen en voeden. Ook leer je wat je kunt doen als je plantjes worden belaagd door schimmels, plaagdiertjes en andere gevaren.
wat zijn jouw favorieten groenten?

hoe zou het zijn als je die rechtstreeks uit de tuin kon eten? biologisch geteeld en dagvers op je bord?

wil je weten hoe je dat doet?
Doe dan mee. Ik leer je graag hoe jij de lekkerste groenten en fruit teelt.
altijd toegang

Elke dag een les

Je krijgt onbeperkt toegang tot maar liefst 250 moestuinlessen. Over alle mogelijke onderwerpen. Van zaaien, planten en oogsten, composteren en bemesten tot zelf zaden oogsten en de oogst bewerken en bewaren. Werkelijk alles komt aan bod.

volle grond

omdat dat de beste groenten oplevert

Groenten en fruit uit de volle grond bevatten alle voedingsstoffen uit de aarde. Het is bovendien goedkoper dan telen in potten die je vult met kostbare aarde.

koude kas

want dat is duurzaam

Je leert seizoensgroenten telen. Maar ook telen in een onverwarmde kas. Zo verleng je het teeltseizoen en kun jij ook in de winter spinazie eten.

natuurlijk

goed voor dieren en plantjes

Ik leer hoe je met je moestuin de natuur verrijkt en hoe je op natuurlijke wijze plaagdieren, vogels en slakken op afstand houdt. Zodat jouw tuin goed is voor mens en natuur.
begin vandaag

hoe werkt het?

Als je nu kiest voor mijn moestuincursus krijg je onmiddellijk toegang tot alle lessen. Je kunt zoeken op onderwerp of de lessen lezen van dat moment.
Schrijf je in

Meld je aan, betaal en je krijgt direct logingegevens gemaild voor de cursus die je koos. Vanaf dan heb jij lifetime toegang tot de hele cursus. Waar en wanneer je maar wilt.

Log in op de cursuswebsite

Je logt in op de speciale cursuswebsite Je kunt meteen alle waardevolle moestuinlessen zien en bent klaar voor jouw moestuinavontuur!

Regel alles in je account

In je persoonlijk account regel je alles. Beginnen met een nieuwe cursus, lid worden van de community of je lidmaatschap stopzetten? Je hebt het zelf in de hand.

leer de nieuwste technieken

En creëer jouw droomtuin waar je geniet van de vogels, de vlinders, de bloemen en natuurlijk van een heerlijke oogst!

Moestuinieren is geen rocket science. Het is trial and error, een proces van vallen en opstaan. Ik neem je aan de hand zodat je net wat minder vaak valt. En wat eerder de vruchten plukt dan wanneer je het hele leerproces in je uppie zou doen.
Leer ecologisch en succesvol telen

Wat leer je bij mij?

Ik leer je omgaan met alles wat je in de moestuin tegenkomt. Een goede oogst is van zoveel factoren afhankelijk! Een gezonde bodem, het weer, de juiste zaden, plaagdieren, om maar iets te noemen...

Het weer

Kunnen we niet maken. Onze plantjes zijn ervan afhankelijk. Ik vertel je hoe je de beste plek kiest voor je planten en ze beschermt bij extreem weer.

Onkruid

Is vaak sterker dan onze eenjarigen. Ik leer je hoe je het in toom houdt. Wat je ermee kunt doen. Hoe je er een lekkere maaltijd mee bereidt.

De bodem

Daar begint het mee. Hoe wat kun je testen? Wat doe je wel en wat beter niet? Hoe krijg je een gezonde bodem? Je leert er alles over.

Plaagdieren

Plaagdieren en sommige schimmels zijn een aanslag op jouw moestuinplanten. Je leert bij mij wat je eraan kunt doen, zónder chemische bestrijdingsmiddelen!

Vakantie

Jouw moestuin houdt van aandacht, Geef je dat te weinig dan krijg je dat op je bordje. Ik leer je hoe je zo zaait en plant dat je toch even weg kunt.

Overvloedige oogst

Geen probleem, zou je zeggen. Maar hoe krijg je dat in één keer op?! Ik vertel je hoe je kunt conserveren en bewaren zodat je ook later kunt genieten.

wat kost het en wat krijg je?

Vaker naar buiten, Gezonder eten.

Met een moestuin ben je meer buiten, beweeg je meer, ben je verbonden met de natuur, ga je duurzamer leven en gezonder eten. Zoveel voordelen dat je je afvraagt waarom niet iedereen een moestuin heeft! Moestuinieren kan al vanaf 10m2. Waar wacht je op? Bekijk hier alle voordelen die deze moestuincursus jou biedt.
cursusspecificaties
Wat leer je in deze Moestuincursus?
Totale waarde: €218
Gratis biologische zaden
Nu voor: slechts €199
Om je een indruk te geven van de Moestuincursus, vind je hieronder twee delen van voorbeeldlessen. De Moestuincursus bevat er 250. Al snel begrijp jij hoe het werkt in de moestuin.
voorbeelden van lessen

Elke week leer je meer

Bessenstruiken in de winter

Hoe bescherm je bessenstruiken tegen vorst?

De moestuinlessen gaan het hele jaar door. Je leert ook hoe je meerjarigen in de winter beschermt tegen de kou. Hieronder een deel uit een les over bessenstruiken in de winter.

Aalbessen (rode bessen)

De aalbes wortelt oppervlakkig. Om de plant tegen vorst te beschermen, is het goed om rond de stam een laag halfverteerde compost aan te brengen van 4 tot 6 cm. Heb je geen compost, dan kun je kun je ook stro, blad of zelfs karton gebruiken. Leg dit wel vast met wat grond zodat het niet wegwaait.

Onder deze bodembedekking blijft de bodemtemperatuur stabieler en droogt de grond minder uit. Dat laatste is ook belangrijk, want voor een goede groei en bloei heeft de struik voldoende vocht nodig.

Een bes bestaat namelijk voor het grootste deel uit water. Vooral in een schraal voorjaar waarin de bovenste laag van de grond opdroogt en de struik gaat bloeien en vruchten dragen is vochttekort een probleem. Als de vruchten eenmaal rijpen, geef je niet teveel water, want daardoor kunnen de vruchten barsten.

Ook vorst kan de vruchtjes schade toebrengen. Een plotselinge nachtvorst bij een aalbessenstruik die in bloei staat de bloesem dusdanig beschadigen dat er geen vruchtje meer uit groeit. Ging het in het voorjaar toen de struik al bloeide soms toch nog vriezen, dan zul je later in de bessentrossen kale plekken aantreffen. Dat komt omdat door de plotselinge nachtvorst in de bloemtrossen een paar bloempjes bevroren.

….

zuigende insecten

Bladluis, schildluizen en witte vlieg

Gebruik geen gif in de tuin om insecten te bestrijden!

Eenjarige moestuinplanten zijn kwetsbaar, plaagdieren en schimmels liggen op de loer. In de Moestuincursus lees je over de nadelen van chemische bestrijdingsmiddelen en over alternatieven. Hier volgt een deel van een les.

Liever echt natuurlijke middelen

Bovenstaande middelen zijn eigenlijk niet aan te raden. Ze zijn net als conventionele middelen giftig zolang ze niet afgebroken zijn en de effecten op de lange termijn zijn nog niet duidelijk, omdat ze nog niet zo heel lang bestaan en dit nog onvoldoende is onderzocht.

Kies liever voor voorkomen met planten bijvoorbeeld (zie begin les). Wanneer de aantasting nog meevalt kun je bestrijden met water. Bladluizen kunnen niet tegen de kou. Richt een koude water straal op de bladluizen en je spoelt ze weg.

Wil je toch spuiten, kies dan voor de tabakmethode

  • Leg de inhoud van een pakje tabak in een halve emmer water.
  • Laat het een dagje trekken.
  • Zeven en met dit aftreksel sproeien.

Of kies voor een van de andere beschreven natuurlijke bestrijdingsmethoden.

Maar bedenk wel, een keer spuiten is blijven spuiten! Want ook met natuurlijk bestrijden, dood je ook de natuurlijke vijanden.

….

LEER JE EIGEN GROENTEN TELEN

IEDEREEN VERDIENT GEZOND VERS VOEDSEL ZONDER GIF

wat zeggen anderen?

Lees deze reviews

Ik heb je al veel verteld over de voordelen van deze online cursus. Maar misschien is het goed als je van anderen hoort waarom ze kozen voor deze moestuincursus.
Janet van Damme
Gastouder bij Het Kukelesaantje, Barneveld
5/5
"Jeetje wat een leuke en interessante cursus zeg! Zo leuk om nu meteen vol aan de slag te gaan!"
Ilona Wisman
gastouderopvang Het Wismannetje
5/5
"Ik vind de indeling op week heel fijn. Dan weet ik ook in welke periode ik er ongeveer naar moet kijken. Ben nu druk bezig met aantekeningen maken zodat ik volgend jaar ook nog weet wat ik moet doen rondom die tijd."

Wij zijn partner van

frequently asked questions

Heb je nog vragen? Hier vind je de antwoorden…

Mocht je nog vragen hebben na het lezen van alle informatie, lees dan eerst onderstaande FAQ's even door. Kom je er dan nog niet uit? Mail dan naar chantal [at] moestuinierenmetkinderen.nl.

Je kunt instappen op elk moment van het jaar. Het moestuinseizoen begint in december of januari met het maken van je teeltplan. In de maanden februari en maart zaai je binnen en vanaf mei zaai je meestal buiten. Maar elke maand, elke week is er iets te doen. Ik heb je dan ook wekelijks iets te vertellen.

Over vrijwel alles wat je in de moestuin tegenkomt krijg je informatie. En meer dan dat! Want heb je weleens gehoord van hügelbedden, een teelttechniek waarbij je in één keer voor jaren een vruchtbare bodem maakt? Ook lessen over vorstschade aan fruit, hagen vlechten en handmatig bestuiven maken deze online moestuincursus bijzonder waardevol.

In deze cursus zijn geen toetsen, de moestuin is jouw proefwerk! Je krijgt ook geen diploma en dat heeft te maken met de vraag over uitgeleerd zijn.

Deze cursus bestaan vooral uit tekst en uitleg. Met mooie foto’s en waar nodig filmpjes. In de community plaatsen leden ook beeldmateriaal en op de socials van Moestuinieren met Kinderen kun je zien hoe ik de theorie in de praktijk breng. Vragen kun je stellen in de community.

Ja. Je betaalt voor elke losse cursus één keer en houdt levenslang, zolang de cursus bestaat, toegang. Zo kun je altijd informatie nalezen op het moment dat je die nodig hebt. En nog eens opzoeken hoe je bijvoorbeeld ook alweer zaden oogst of zuurkool maakt. Want 250 lessen van circa 900 woorden onthoud je niet in één keer!

Elk jaar leer je bij, een moestuinier is nooit uitgeleerd. Maar in deze online cursus vind je genoeg informatie om van jouw moestuin een succes te maken.

leer de beste technieken

Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden!

Hoe zou het zijn als je op een mooie zomeravond kunt genieten in je eigen moestuin? Zingende vogels op de achtergrond, zachtgeurende bloemen en fruit, verse sla en tomaatjes en andere heerlijkheden die het resultaat zijn van jouw samenwerking met de natuur. En met Moestuinieren met Kinderen 😉
Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring  |  Disclaimer  |  Contact

Copyright 2025 Moestuinieren met Kinderen

Don`t copy text!
Scroll naar boven