Onderzoeken en leren in de moestuin

De moestuin als klaslokaal

Leren doe je binnen. FOUT! Leren doe je júist ook buiten! Want daar wordt wat je leert tastbaar en inzichtelijk. Je kunt vertellen hoe een wortel groeit, maar een wortel zelf telen is zoveel leuker en leerzamer. Om moestuincoaches en leerkrachten te ondersteunen bij lessen in de moestuin (en ouders te helpen hun kinderen mee naar buiten te nemen) vind je hier 100 leuke en leerzame moestuinactiviteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

kinderen leren over natuur bij Moestuinieren met Kinderen
de moestuinactiviteiten

Het hele jaar kinderactiviteiten die zijn afgestemd op het seizoen

De activiteiten gaan het hele jaar door, 52 weken lang

Want alle seizoenen is er iets te zien en te doen in de moestuin. In de winter maak je zaaibakjes, in de lente naambordjes, in de zomer lok je vlinders en in de herfst maak je een huis voor de oorwurm.

Je leert ook over natuur, want dat is de basis van ons bestaan

Buiten leven we samen met alles. Buiten is de plek om te ontdekken hoe planten en dieren functioneren. Daarom lees je ook over kikker en vissen, over vogels en egels. En leer je hoe je goed voor ze zorgt.

Telen, knutselen, proefjes doen en kokkerellen

Deze kinderactiviteiten zijn aanvullend aan samen telen. Je maakt een vogelhuis of egelhuis en doet proefjes met zaden en pitten. De activiteiten zijn veelal gericht op onderzoeken, knutselen en koken.

De kleine wintervlinder wordt genoemd in het Handboek voor Vlinderfans.
meer respect

Met deze lessen leren kinderen over de natuur

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt ook voor natuur. Als je meer inzicht krijgt in hoe ecosystemen werken en hoe dieren de winter doorkomen, krijg je daar meer respect voor. Kinderen die oog krijgen voor de natuurlijke processen die zich buiten voltrekken, krijgen gemakkelijker een band met de natuur. Daarom tref je bij de kinderactiviteiten ook informatie om door te geven aan de kinderen. Over vogeltrek. Of kikkers in de winter.
hoe krijg je kinderen aan de groenten?

Door ze zelf te laten telen. En proeven. En klaarmaken.

wil je weten hoe je dat doet?
Doe mee. Ik laat je manieren zien om kinderen bij de moestuin te betrekken.
altijd toegang

Elke week andere activiteiten

Je krijgt onbeperkt toegang tot ruim 100 kinderactiviteiten. Deze zijn aanvullend aan de moestuinlessen. Je gaat met kinderen dingen maken, planten en dieren onderzoeken, koken en krijgt praktische tips voor in de moestuin. Allemaal bedoeld om de tijd in de moestuin nóg leuker en leerzamer te maken!

leerzaam

buiten leren is leuk!

Je krijgt toegang tot activiteiten waardoor kinderen levensecht leren. Voelen, horen, ruiken, proeven, wie zintuigelijk leert, onthoudt nog beter. Met achtergrondinformatie voor de context.

creatief

met de handen werken blijft belangrijk

We doen steeds meer met ons hoofd, achter een beeldscherm. Oók kinderen. Met deze activiteiten maken ze dingen waar ze trots op zijn. En ontdekken ze dat handvaardigheid voldoening geeft.

onderzoek

zelf ontdekken is interessant

Theoretische kennis is belangrijk, maar in de praktijk ondervinden hoe dingen werken, is fascinerend en ondersteunend. Daarom krijg je activiteiten waarbij kinderen meten en proefjes doen.
begin vandaag

Hoe werkt het?

Als je je nu opgeeft, krijg je onmiddellijk forever toegang tot alle kinderactiviteiten. De activiteiten staan overzichtelijk per seizoen ingedeeld. Ze zijn geschikt voor 6 tot 12 jaar.
Schrijf je in

Meld je aan, betaal en je krijgt meteen logingegevens in je mailbox voor de kinderactiviteiten. Vanaf dat moment heb jij toegang tot alle activiteiten. Waar en wanneer je maar wilt.

Log in op de cursuswebsite

Je logt in op de speciale cursuswebsite. Je kunt meteen alle kinderactiviteiten zien en bent klaar voor een leuke en leerzame tijd in de moestuin!

Regel alles in je account

In je persoonlijk account regel je alles. Toegang tot een nieuwe cursus? Lid worden van de community? Je lidmaatschap stopzetten? Je hebt het zelf in de hand.

samen naar buiten leuke dingen doen

Leer kinderen van de natuur te houden en laat ze er een levenslange relatie mee opbouwen

Wat leeft er onder onze voeten? Waar zijn de vlinders in de winter? Waarom zijn paardenbloemen belangrijk en wat doen die mieren in de moestuin? In de moestuin leer je niet alleen telen en groenten eten, maar je ontdekt ook dat we niet alleen zijn op aarde. En dat elk dier en elke plant een functie heeft.
lekker naar buiten

Zo maak je leren leuker

Spelend en onderzoekend leren is zoveel leuker! Dat het beter beklijft, wordt door mening onderzoek gestaafd. Wat doen de kinderen als je deze activiteiten gebruikt?

Onderzoekend Leren

Je kunt leren over de schaal van Beaufort, maar het ook leuk om te leren hoe je de de windkracht kunt bepalen door goed om je heen te kijken.

De Bodem is de Basis

Het is goed dat jong te leren. Dus doe je bodemonderzoek en leer je welke rol de kleine beestjes in de bodem hebben. Op een gezonde bodem is het goed telen!

De Tuindieren

In de moestuin ben je nooit alleen. Hoe maak je de moestuin niet alleen voor jou, maar ook voor de dieren in de tuin een plek waar het goed toeven is?

Bijzondere Planten

Eigenlijk zijn alle planten bijzonder. Ook de planten die wij onkruid noemen. In deze lessen leer je waarom ook 'onkruid'' waardevol is voor mens en dier.

Koken met de Oogst

Voor meer recepten kies je ook de kookcursus, maar in dit pakket vind je 15 recepten om te genieten van de oogst. Zo leren kinderen gezond eten.

Dingen Maken

Bij een kwart van de activiteiten gebruik je je handen en creativiteit. Bij sommige opdrachten is wat hulp nodig. Goed voor de motorische ontwikkeling!

wat kost het en wat krijg je?

Vaker naar buiten, Gezonder eten.

Met een moestuin zijn kinderen vaker buiten, bewegen ze meer en verbinden ze zich met de natuur. Ook eten kinderen met een moestuin volgens onderzoek meer groenten en fruit. Er zijn zóveel voordelen dat je je afvraagt waarom niet alle kinderen een moestuin hebben! Moestuinieren kan al vanaf 10m2. Waar wacht je op? Lees hier wat je van deze kinderactiviteiten in en voor de moestuin kunt verwachten.
dit kun je verwachten
Wat gaan de kinderen doen?
Totale waarde: €62,20
Gratis biologische moestuinzaden
Nu voor slechts €49
Om je een indruk te geven van de kinderactiviteiten, vind je hieronder twee fragmenten van lessen. Het hele pakket bevat er ruim 100. Een ruime keuze aan activiteiten!
voorbeelden van lessen

Elke week leer je meer

Onderzoeksopdrachten

De smaaktest: appels vergelijken

Appels drogen kun je met kinderen doen, het is gezond snoep

Wie de natuurlijke smaak van volwaardige natuurlijke producten leert waarderen, eet al snel gezonder. Het is daarom goed de smaakpapillen te laten wennen aan de subtiele smaakverschillen van bijvoorbeeld verschillende soorten appels.

Het beste kun je biologische appels gebruiken uit de supermarkt of van een appelbomen in de buurt.
Leuk is ze zelf te rapen of te plukken. Dit zijn een aantal biologische appelsoorten, voor als je zelf een boompje wilt planten.

Zelf appels telen

Om appels aan je boom te krijgen, heb je nog een boom nodig die jouw bloesem bestuift. Als een normale fruitboom niet bestoven wordt, laat hij zijn bloesem vallen en gaat hij geen vruchten vormen.

De bestuivende boom moet natuurlijk van de zelfde fruitsoort zijn (een appelboom wordt door een
appelboom bestoven), en het liefste van een ander ras die in de zelfde periode bloeit. Beide bomen
mogen niet verder dan 100 meter van elkaar verwijderd staan, zodat de bestuivers het stuifmeel naar de juiste boom brengen (je kent het verhaal van de bloemetjes en bijtjes 😏).

Meer informatie over bestuiving van fruitbomen vind je bij de les Fruit in je tuin: welke fruitboom?

De smaaktest

1. Neem een aantal soorten biologische appels en snijdt de appels in schijfjes die je per soort op
een bord legt.

….

knutselprojecten

Maak een vogelhuisje voor in de moestuin

Veel vogels worden blij van een goedgemaakt vogelhuisje. Vogels wil je graag in de moestuin, ze helpen je de plaagdieren te bestrijden. Hier leer je hoe je een geschikt vogelhuisje maakt.

Gebruik weerbestendig hout als eiken, beuken of watervast multiplex. Plaats het vogelhuisje minstens 1,5 meter boven de grond zodat katten er niet bij kunnen. Plaats het aan de noordzijde in verband met regeninval.

Je kunt alle wanden uit één plank van 15 cm breed halen, behalve het dakje dat iets breder is. Plankdikte 20 mm. Het dak staat onder een hoek, zodat de regen er gemakkelijk afloopt.

Dit heb je nodig:

  • 1 achterwand 38 cm lang
  • 2 zijwanden 22×26 cm lang
  • 1 dakje 18 cm breed en 18 cm lang, of iets langer voor de waterafloop
  • 1 voorzijde 23 cm lang met invliegopening ø32mm
  • 1 bodem 12 cm lang
  • 1 stokje, dat kun je plaatsen onder de aanvliegopening (even gat voorboren)
  • houtlijm
  • spijkers of schroeven

Zo maak je het vogelhuisje:

  • Teken de maten af op de plank en zaag de delen op maat.
  • Schuur de zaagdelen glad met schuurpapier.
  • Boor de invliegopening 18 cm vanaf de onderzijde van het voorzijde plankje met een 32 mm boor. Leg het plankje 

….

laat de kinderen buiten leren

MET BUITENLESSEN VERGEET JE NOOIT MEER WAT JE HEBT GELEERD!

Lees onze reviews

Dit zeggen anderen over dit aanbod

Meer dan 100 activiteiten in en rond de moestuin voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Wat vinden andere daarvan?
Jantien Penning
Jantien Penning
Leerkracht
5/5
"Moestuinieren met Kinderen biedt een uitgebreide, duidelijke cursus die uitgaat van natuurlijk tuinieren, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, iets wat ik belangrijk vind. Verder zijn er leuke kooktips en knutselactiviteiten. Een aanrader voor iedereen die met kinderen wil moestuinieren!"
Ellen Bout
Eigenaar Kinderopvang En nu jij
5/5
"We hebben binnen onze opvang een mooie moestuin waar veel kinderen helpen. Moestuinieren met Kinderen biedt ons een interessante cursus waarbij we al veel leuke tips hebben gekregen!"

Wij zijn partner van

veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Kijk hieronder of het antwoord erbij staat…

Mocht je nog vragen hebben na het lezen van alle informatie, lees dan eerst onderstaande FAQ's even door. Kom je er dan nog niet uit? Mail dan naar chantal [at] moestuinierenmetkinderen.nl.

Deze activiteiten zijn voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De begeleider moet zelf inschatten of een les of activiteit geschikt is en af en toe zal wat hulp nodig zijn. Het uitgangspunt is natuurlijk de kinderen zoveel mogelijk zelf laten doen binnen veilige grenzen. Daar leren ze het meeste van.

De lessen en activiteiten bevatten enkele teeltopdrachten, maar vooral leerzame en creatieve projectjes. Als je wilt moestuinieren met kinderen, is de Cursus Moestuinieren een aanrader. Het voordeligst is dan het complete pakket met alle cursussen en toegang tot de community.

Wat mij betreft kunnen kinderen het hele jaar naar buiten, dus er zijn ook activieiten voor in de winter. Maar er zijn ook binnenactiviteiten zoals zaadpapier maken of een vlinderkast. De activiteiten zijn gerelateerd aan de moestuin en aanvullend aan de Cursus Moestuinieren.

Deze lessen en activiteiten bevatten geen werkbladen of toetsen. Het zijn beschrijvingen van activiteiten die je met de kinderen kunt doen of infomatie over natuur en dieren die je aan kinderen kunt vertellen. Soms zitten daar leuke filmpjes en animaties bij ter verduidelijking.

Met één betaling houd je voor altijd toegang of zolang de activiteiten online staan. Je kunt na je betaling meteen naar de activiteiten en kiezen wat je vandaag of morgen met de kinderen wilt doen. Voor toegang tot de community betaal je een apart bedrag.

Het hele jaar zijn er activiteiten, want in de natuur en de moestuin is het jaarrond iets te beleven. In de herfst gaan we wind en regen meten en in de winter kijken we of we bomen herkennen als ze hun blaadjes niet hebben. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel 😉 

ruimte, beweging en frisse lucht

Laat kinderen bouwen aan hun relatie met de natuur

Laat ze ontdekken, kleine dingen, grote verschijnselen. Laat ze zich verwonderen over wat groeit, verandert en verdwijnt. En laat ze genieten van de geur, de geluiden, de smaken en de kleuren in de moestuin. En verbaas je over hoe anders een kind buiten soms kan zijn...
Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring  |  Disclaimer  |  Contact

Copyright 2025 Moestuinieren met Kinderen

Don`t copy text!
Scroll naar boven