Moestuin bij school en de kinderopvang

Voor  kinderen is een moestuin een verrijking. Ze kunnen er heerlijk rondstruinen, snoepen, hun eigen moestuinplantjes telen en van alles leren over de natuur. Voor peuters en kleuters biedt de moestuin met alle kleuren, geuren en structuren daarnaast zintuiglijke ervaringen om van te leren.

De moestuin is dé plek om te ontdekken hoe alles met elkaar samenhangt. De bloemen die jullie zaaien zijn niet alleen mooi om te zien, ze bieden ook voedsel aan bijen, de bestuivers van jullie groenten en fruit, waardoor je mooie vruchten krijgt.

Gezonder eten door de moestuin

Wat is nou leuker dan je eigen groenten en fruit telen en terwijl je in de moestuin bent wat bessen te kunnen snoepen? Kinderen met een moestuin gaan vanzelf gezonder eten. Uit onderzoek blijkt dat dat kinderen met een eigen moestuin meer groenten eten dan kinderen zonder een moestuin. En dat is mooi, want volgens een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid krijgt slechts 1% van de kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groentes binnen.

In een moestuin leren ze bovendien waar hun voedsel vandaan komt. Voor veel kinderen komt boerenkool uit een zakje en komen aardbeien uit bakjes. In de moestuin leren kinderen dat er iemand ergens heel veel moeite heeft moeten doen om uit een zaadje tomaten te laten groeien. Voedsel wordt er minder vanzelfsprekend door.

De moestuin als leslokaal

In de moestuin kun je allerlei thema’s aan bod laten komen: klimaatverandering, bestrijdingsmiddelen, waterverbruik en de derde wereld. Ook kun je schoolvakken integreren in de lessen: aardrijkskunde , geschiedenis (de herkomst van de aardappel), biologie en ook taal en rekenen. 

Tel daarbij op dat een groene omgeving klimaatbestendiger is en beter voor de natuur en een moestuin lijkt een must voor jouw school of kinderopvangorganisatie!

Hoe begin je een schooltuin?

Elke moestuin begint met een teeltplan. Dat stem je af op de smaak van de kinderen, het is goed om ze bij het plannen maken te betrekken. Daarnaast houd je rekening met vakanties. Het is handig als de oogst daarbuiten valt. Hier vind je alvast een eenvoudige zaaikalender zodat je een beetje weet wanneer je groenten moet zaaien en kunt oogsten.

De mislukte moestuin

Vaak wordt enthousiast gestart met de moestuin, maar ligt deze er na verloop van tijd  verwaarloosd bij. Niemand heeft er tijd voor of het geld is op. Dat is zo jammer!

Want een groentetuin draagt niet alleen bij aan de lichamelijke gezondheid, maar ook aan de psychische gezondheid van kinderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen in een groene omgeving minder pesten. Verder leren kinderen verantwoording dragen en ergens voor te zorgen. 

Een pot met geld

Eigenlijk is er iemand nodig die tijd kan vrijmaken om met de kinderen de moestuin in te gaan. Die de moestuin kan onderhouden en groene vingers heeft. Een moestuinier met didactische vaardigheden. Een moestuincoach.

Ook een pot met geld zou fijn zijn. Voor zaden en gereedschappen, laarsjes en pakken voor de kinderen en allerlei andere materialen voor de tuin.

Ik kan je helpen, samen met mijn team. Bij de aanleg van de moestuin, het maken van een jaarplanning of het zoeken naar ondersteuning in de moestuin.

We kunnen voor jou: 

  • Subsidie aanvragen
  • Een moestuin ontwerpen en aanleggen
  • Een teeltplan maken
  • Een lesplan maken
  • De lessen op locatie verzorgen
  • Het onderhoud van de tuin doen
  • Jouw omgeving stimuleren mee te helpen

Je kunt er ook voor kiezen ons alleen te laten helpen bij het opstarten van de moestuin en vervolgens de lessen en het onderhoud zelf te doen. Daarbij kun je je laten inspireren door onze online cursussen die je hieronder ziet. 

Alles is mogelijk! Op basis van jullie behoefte en budget maken we een organisatieplan waarbij we de taken en verantwoordelijkheden goed verdelen. Je krijgt gratis zaden en korting op artikelen uit de webshop. Als je wilt, krijg je toegang tot onze Kennisbank. Toegang tot één van de losse online cursussen kan natuurlijk ook, afhankelijk van jullie behoefte. Kijk bij de cursussen voor voorbeelden of ga naar deze pagina om enkele activiteiten uit te proberen.

Er is altijd overleg mogelijk per mail, telefonisch of op locatie. Zo wordt jullie moestuin een succes!

Laat je inspireren

In onze blogs vind je moestuintips, tips voor peuters en kleuters en schooltuinen.

Enkele blogs voor de kinderopvang:

Enkele blogs voor scholen:

Als je je opgeeft voor onze moestuinmail, krijg nog meer moestuintips. Daarnaast krijg je leuke kortingen op producten voor de moestuin zoals (kinder)gereedschap, compost, zaden en moestuinplanten.

Werk jij als moestuincoach? Klik hier.

 

Ben jij ouder of grootouder? Klik hier.

Kies je cursus

Hieronder zie je de cursussen waarvan we denken dat ze voor jou interessant zijn.
Klik op het plaatje voor meer informatie of neem bij vragen contact met ons op via de mail: contact@moestuinierenmetkinderen.nl.

Winkelwagen
De inhoud van dit bericht kan niet worden gekopieerd!
Scroll naar boven