Lekker koken met de oogst

Dat lukt met deze vegetarische recepten

Met wat wijsheid (zie de Cursus Moestuinieren 😉) en geluk heb jij deze zomer een mooie oogst. Daar wil je iets lekker van maken. Omdat steeds hetzelfde koken zo saai is en je misschien nieuw bent in de vegetarische en plantaardige keuken, bied ik je deze ruim 100 online recepten. Je krijgt er bovendien gratis een leuk kookboek bij met 144 seizoensrecepten!

de seizoensrecepten

Maak heerlijke soepen, salades, eenpansgerechten en drankjes

Elk seizoen koken met de oogst

Als je de Cursus Moestuinieren volgt, ontdek je hoeveel soorten je kunt telen een groot deel van het jaar. Met een kas kun je zelfs het jaarrond telen. Zo kun je eten volgens de seizoenen en dat is goed voor jou en de natuur.

Recepten met veel groenten

De recepten zijn gebaseerd op de oogst uit je moestuin en bevatten veel groenten en geen vlees of vis. Het gratis kookboek dat je bij de cursus krijgt is zelfs helemaal plantaardig. Recepten boordevol vitaminen om jou gezond te houden.

Recepten voor elk moment van de dag

De recepten zijn voor allerlei soorten gerechten en dranken: smoothies, jams en taarten, toetjes, ovenschotels en bijgerechten. Heel divers, de gemene deler is dat het hoofdingrediënt uit de moestuin komt. Heerlijk toch, zoveel inspiratie?

jam van bramen en frambozen
Koken met de oogst

Eten wat de natuur je geeft is goed voor jou en voor de aarde

Wie eet volgens de seizoenen, krijgt het hele jaar door een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen binnen. Groente- en fruitsoort bevatten namelijk verschillende vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. De ene soort bevat bijvoorbeeld wat meer bèta-caroteen en de andere meer vitamine C. Daarnaast is eten uit het seizoen vers. En bovendien duurzaam: het is niet ingevlogen, geteeld in een verwarmde kas of lang gekoeld bewaard. Eten uit je eigen moestuin is ook niet verpakt en dat scheelt veel afval!
wat zijn jouw favorieten groenten?

Wil jij inspiratie om daarmee lekkere en gezonde gerechten te maken? Op het moment dat je ze oogst?

sta je open voor verrassende recepten?
Doe dan mee. Je leert koken met uiteenlopende soorten groenten en fruit .
altijd toegang

Voor elk moment een recept

Je krijgt onbeperkt toegang tot meer dan 100 recepten en een handig kookboek thuisgestuurd. Voor uiteenlopende gerechten. Taarten en toetjes, soepen en salades, voor-, hoofd en nagerecht en drankjes. Verrassende recepten met verse ingrediënten.

dranken

met fruit, kruiden en groenten

Maak je eigen hoestdrank. Of thee van vruchtenblad. Natuurlijk zijn er recepten voor smoothies. Maar ook een gewaagd recept met een combinatie van cacao en groente.

soepen

voor elk moment van de dag

In soep kun je veel soorten groenten verwerken. Voor elk seizoen is er een soep. Avond, middag, soep doet je altijd goed. Ook fijn: je kunt er rustig een paar dagen van eten.

variatie

meer recepten in één les

In één les vind je vaak meer recepten voor dezelfde groente. Zo krijg je meer ideeën voor hetzelfde gewas en kun je variëren. Zo blijft koken met seizoensgroenten leuk.
begin vandaag

Hoe werkt het?

Als je nu kiest voor de kookcursus krijg je onmiddellijk toegang tot alle recepten. De recepten zijn verdeeld over de seizoenen, je maakt het gerecht tijdens de oogsttijd van het gewas.
Schrijf je in

Meld je aan, betaal en je krijgt meteen logingegevens in je mailbox voor de kookcursus. Vanaf dat moment heb jij toegang tot alle recepten. Waar en wanneer je maar wilt.

Log in op de cursuswebsite

Je logt in op de speciale cursuswebsite. Je kunt meteen de kookcursus zien en bent klaar voor een jaar lang koken met de oogst uit je moestuin. Lekker en gezond!

Regel alles in je ccount

In je persoonlijk account regel je alles. Toegang tot een nieuwe cursus? Lid worden van de community? Je lidmaatschap stopzetten? Je hebt het zelf in de hand.

leer verrassende recepten

Leer unieke recepten die je niet eerder tegenkwam!

Boerenkoolstamppot is lekker, maar met appel en Amsterdamse uitjes geef je er net een andere draai aan. Of wat dacht je van palmkool met brie en cashewnoten? In de zomer is wortelsoep met pastinaak erg lekker.
eet jezelf gezond

Met deze gemakkelijke recepten

Recepten van vroeger met een twist, bijzondere recepten en recepten die je misschien al kent, maar dan soms net even anders. In alle gevallen gerechten die eenvoudig te bereiden zijn met groenten en fruit uit jouw moestuin.

Vlees noch vis

Vanuit dierenwelzijn, maar ook duurzaamheid is het beter om minder vlees en vis te eten. Om jou te inspireren, zijn alle recepten zonder vlees en vis. Kijk hoe lekker dat kan zijn!

Eenvoud

De meeste recepten zijn eenvoudig en voor alle dag. Want de meeste mensen hebben doorgaans geen tijd om uren in de keuken te staan. Snel dus en toch lekker!

Vers en onverpakt

We koken vrijwel zonder pakjes en zakjes. Vers en onbespoten (de cursus Moestuinieren is biologisch). Dat om de groenten uit jouw tuin geen zakje zit, scheelt afval.

Onkruid

Niet elke moestuinier zal het beamen, maar onkruid bestaat niet. Het zijn planten die goed gedijen op de plek waar jij wilt moestuinieren. Wist je dat je onkruid kunt eten? Je krijgt van mij recepten.

Vergeten groenten

Ken je pastinaak? Tuinmelde, raapstelen, witte komkommer? Het zijn groenten van weleer met soms een smaak die we niet meer gewend zijn. Het is leuk ook die eens te telen, het vergroot bovendien de biodiversiteit.

Biologisch

Van groenten en fruit uit eigen moestuin, weet je hoe ze zijn geteeld. Liefst zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Beter voor jou en de natuur. In de cursus Moestuinieren leer je hoe je dan toch een goede opbrengst krijgt.

wat kost het en wat krijg je?

244 recepten zonder vlees en vis. Gezond en gemakkelijk.

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend vis en vlees weg te laten. Toch moeten we vaker plantaardig eten, willen we de biodiversiteit waarvan wij ook afhankelijk zijn, behouden. Minder dierlijke eiwitten schijnt ook gezonder te zijn. Maar wat eet je dan? Dat blijkt dus reuze mee te vallen! Zoveel heerlijke recepten zonder vis, vlees of zuivel. In deze kookcursus en het gratis kookboek Lekker Plantaardig vind je bijna 250 vegan/vegetarische gerechten. In de community kun je jouw creaties laten zien. Waar wacht je op? Bekijk hier welke gerechten jij kunt maken.
Dit ga je leren
Wat ga jij maken met de oogst?
Totale waarde: €58,99
Gratis seizoensgroenten kookboek
Nu voor: slechts €39
Om je een indruk te geven van de kookcursus, vind je hieronder twee fragmenten van recepten. De kookcursus bevat er ruim 100. Ook krijg je gratis het kookboek Lekker Plantaardig met 144 plantaardige recepten thuisgestuurd.
voorbeeldrecepten

Elke dag lekker koken

recept in de winter

Aardappelkoekjes

aardappelquiche met knoflook en kruiden

Aardappelen zijn niet per se een wintergroente. Maar ze zijn wel op allerlei manieren te bereiden en te combineren met van alles en nog wat. Bijvoorbeeld met een lekkere wintergroente.

In dit recept is de aardappel gebakken. Dat is wat vetter, maar in de winter is dat gewoon genieten. Kinderen zullen hiervan smullen!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 2 flinke aardappelen
  • olie om te bakken
  • wat zout naar smaak

Zo maak je de aardappelkoekjes

Rasp de aardappelen en dep de rasp droog met keukenpapier.

Maak bolletjes die je zachtjes wat platter drukt.

Doe de olie in de pan, laat deze goed heet worden en bak de aardappelkoekjes aan twee kanten bruin.

Bestrooi ze eventueel met wat zout als je ze uit de pan hebt gehaald.

Tip: je kunt er ook wat geraspte kaas over de koekjes strooien voordat je ze bakt.

Serveer de groenten bij een lekkere wintergroente zoals schorseneren. Hier lees je hoe je deze klaarmaakt.

….

recept in de zomer

Courgettesoep

Courgettesoep os gemakkelijk om te maken en gaat er bij veel kinderen wel in.

De kleine jonge courgettes zijn het lekkerst, maar soms groeien de courgettes even door en oogst je enorme courgettes. Die zijn heerlijk voor in de soep.

Niet alle kinderen lusten courgettes, maar in courgettesoep gaat er vaak wel in.

Wat heb je nodig voor de courgettesoep?

  • Voor 1 liter soep een flinke courgette (hoe meer courgette, hoe steviger de soep)
  • 2 plantaardige bouillonblokjes
  • Eventueel andere groenten uit de moestuin

Hoe maak je deze courgettesoep?

Snijd de courgette in stukken en kook deze gaar.
Gebruik de blender om een soep zonder stukjes te maken of een draaizeef als je liever wat meer structuur in de soep wilt.
Meet de hoeveelheid puree die je hebt gemaakt af in een maatbeker.
Doe de puree in een pan en vul het met water bij tot een liter

Als de soep te dik is, kun je er nog wat water bij doen, met een bouillonblokje per halve liter water (of een half blokje per kwart liter water).

Je kunt er meerdere groenten uit de tuin bij doen. Denk er wel aan dat de ene groente eerder gaar is dan de andere. Met veel andere groenten dan courgette, wordt het op een gegeven moment een groentesoep in plaats van courgettesoep. Maar dat kan ook heel lekker zijn!

….

leer koken met verse ingrediënten

Iedereen verdient een gezonde maaltijd, elke dag

hoe smaakt het?

Niet gedacht dat dit zo lekker zou zijn

Of een recept echt lekker is, is afhankelijk van smaak en kun je eigenlijk pas achteraf bepalen. Deze mensen maakten het en waren verrast over de combinaties.
martha over pasta met boerenkool
Martha van de Pasch
over recept
5/5
“Ik had niet gedacht dat pasta met kool zo lekker zou smaken. Omdat er kinderen mee aten heb ik paprika gebruikt in plaats van peper. Het zout en zuur is prima te combineren. De kookroom geeft een zachte smaak aan het gerecht. Echt een verrassende combinatie!”
Marja Oosterman ove kookboek lekker plantaardig
Marja Oosterman
over het kookboek Lekker Plantaardig
5/5
“Geweldige recepten! Het heeft mij aangezet om meer vegan te koken en ben nu ook in de vegetarische keuken veelzijdig geworden zodat ik nog maar zelden iets met vlees klaarmaak.”

Wij zijn partner van

veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Kijk hieronder of het antwoord erbij staat…

Mocht je nog vragen hebben na het lezen van alle informatie, lees dan eerst onderstaande FAQ's even door. Kom je er dan nog niet uit? Mail dan naar chantal [at] moestuinierenmetkinderen.nl.

De hoeveelheden vlees en vis die we met z’n allen eten, belast de aarde teveel. De vis- en vleesindustrie is industrieel en voor dieren niets anders dan horror. Nu zijn voor zuivel en eieren ook dieren nodig, maar vegetarisch is een eerste stap. Vaker plantaardig is goed voor de natuur, we kunnen er zelfs klimaatverandering mee terugdringen. Het is bovendien gezond.

De hoeveelheden staan er altijd bij. Staat er niets, dan kun je uitgaan van 4 personen. Voor een hoger aantal kun je zelf de ingrediënten vermenigvuldigen.

Als je uit de volle grond en zonder kas teelt, zijn het vaak sluitkolen, spruitjes, palmkool, boerenkool, wortel- en knolgewassen en bewaarde pompoenen. Heb je een kas dan kun je in de winter wat gemakkelijker bladgewassen telen als spinazie, veldsla en winterpostelein. Voor al dit soort groenten vind je in de cursus en het kookboek in de winter recepten.

Nee, helaas kun je die niet printen. Als je kookt je beeldscherm erbij houden dus totdat je het recept uit je hoofd kent. Het kookboek t.w.v. van € 19,99 dat je gratis krijgt thuisgestuurd is van papier. Het is duurzaam geproduceerd en heeft een ringband zodat je het gemakkelijk openlegt. Ook daar vind je verrassende seizoensrecepten om te koken met je oogst.

Nee, bij het schrijven van recepten hielden de kok-auteurs er rekening mee dat mensen beperkte tijd hebben. Bovendien wilden we recepten die voor veel mensen toegankelijk zijn.

Ik ben niet heel streng. Soms is een recept lekkerder met een mango, avocado of banaan. Die gebruiken we dan ook. Het is belangrijk je bewust te zijn van de impact op de natuur van teelt en transport van deze producten. Ook veel noten zijn geïmporteerd. Eet zoveel mogelijk lokaal en uit het seizoen, dat scheelt al veel.

kook met de seizoenen

En dat op een verrassende en eenvoudige manier

Maaltijdsoepen en voorafjes, ovenschotels, eenpansgerechten, koken met 'onkruid' en vergeten groenten. De hasselback courgette, mole rojo en pavlova. Zelf zuurkool maken of je eigen hoestdrank. En natuurlijk heerlijke taarten en toetjes. Dit aanbod is veelzijdig, soms bijzonder en zelden ingewikkeld. Doe je mee?
Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring  |  Disclaimer  |  Contact

Copyright 2025 Moestuinieren met Kinderen

Don`t copy text!
Scroll naar boven