Gratis leuke lessen, moestuininfo & kleurplaten

Moestuinieren is zó waardevol! Lekker buiten, één met de natuur en verse groenten en fruit als beloning. Hier vind je 5 gratis downloads waarmee jullie tijd in en rond de moestuin leerzamer en aangenamer maken.

Wil jij meer dan één item downloaden? Dat kan gewoon. Jouw gegevens worden slechts één keer geregistreerd. We gebruiken deze om je op de hoogte te houden van fijne moestuintips en leuke kortingen. Je kunt je altijd weer afmelden. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring.

E-book over opstarten moestuin en bodemverzorging

E-book over opstarten en bodemverzorging

Moestuinieren is geweldig. Heerlijke verse groenten en fruit en lekker buiten in beweging zijn. Maar hoe begin je nu een moestuin? Om jou op weg te helpen schreef ik een minicursus met een voorbeeldplattegrond en vertel ik je waar je rekening mee moet houden als je het teeltplan maakt dat aan de basis staat van je teeltseizoen. Ook leer je wat je aan de bodem toevoegt om je plantjes goed te laten groeien en wat je verder kunt doen (of juist laten) om de bodem in goede conditie te houden. Dat is pas een goed begin!

5 vrolijke tekeningen met dieren en planten

Om alvast in de stemming te komen om te gaan moestuinieren en kinderen bekend te maken met voorwerpen en dieren in de moestuin liet ik deze leuke kleurplaten maken. De tekenaar is een echte grapjas. Je wordt dan ook echt vrolijk van zijn tekeningen om in te kleuren. Ik ben heel blij dat Bart van der Kraan, een ervaren striptekenaar, voor Moestuinieren met Kinderen tekeningen wilde maken.

Leuk voor de tekentafel en regenachtige middagen!

In de lente kun je met kinderen zaaien in de moestuin en nog veel meer leuke activiteiten doen.

5 moestuinactiviteiten voor jonge kinderen

Met kinderen tot pakweg een jaar of 6 doe je andere dingen dan met oudere kinderen. Ik werkte als medewerker op een bso ook met jonge kinderen en weet wat leuk is voor deze doelgroep. Ik probeer uit en stel de activiteiten zo nodig bij. Voor jou koos ik 5 verschillende activiteiten uit onze cursus met moestuinactiviteiten voor jonge kinderen waardoor ze leren hoe plantjes groeien. Ook zit er een knutselproject bij met natuurlijke materialen. Zo leren jonge kinderen spelenderwijs meer over natuur en moestuinieren.

5 moestuinactiviteiten voor kinderen van 6 tot 12

Als kinderen wat ouder zijn, kun je ze meer leren over dieren en de moestuin. En kun je wat complexere activiteiten uitvoeren. Meer onderzoek laten doen. Je kunt ze laten rekenen, laten spellen en laten nadenken over natuurlijke processen in de moestuin. Deze activiteiten zijn een greep uit onze cursus met veel meer leerzame en leuke moestuinactiviteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd. En natuurlijk zit ook hier een mooi knutselproject bij.

Activiteiten voor in de moestuin voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Aardbeien zijn gemakkelijk te telen.

De kleine zaaikalender voor de kleine moestuin

Als je net begint met moestuinieren, begin je misschien liever klein. Of je hebt weinig ruimte en kunt slechts een paar gewassen telen. Ook kan het zijn dat je met kinderen werkt, gewoon een leuke tijd in de moestuin wilt hebben en het vooral niet te ingewikkeld wilt maken. In al die gevallen is deze zaai- en oogstkalender ideaal. Je ziet in één oogopslag wanneer je iets moet zaaien in de volle grond of in een potje, planten, uitplanten en oogsten. Dit kleurrijke schema kun je uitprinten en op de kast plakken. Het is zelfs voor kinderen snel te begrijpen.

De grote zaaikalender voor de grote moestuin

Stel je wilt echt lekker eten uit de moestuin. Je hebt de ruimte en wilt een plan waarbij je eventueel rekening houdt met wisselteelt. Je weet al het een en ander van moestuinieren – of je begint net, dan is dit schema ook goed bruikbaar – en je bent klaar voor een grote moestuin. Dan is dit schema met ruim 30 gewassen een mooie houvast. Je leest er wanneer je (voor)zaait, voorkiemt, uitplant, poot en oogst. Telen door het jaar heen, in de volle grond en met moestuinplanten in alle gewasgroepen. Eet smakelijk!

Moestuinieren is voor jong en oud.
Winkelwagen
De inhoud van dit bericht kan niet worden gekopieerd!
Scroll naar boven