Gemakkelijke, lekkere en mooie moestuinplanten

De aardbei is een gemakelijke moestuinplant die vrijwel lle kinderen lekker vinden.

Je wilt gaan moestuinieren, maar wat ga je telen? Zeker als je nog geen ervaring hebt, is het fijn om eenvoudig te starten met gemakkelijke moestuingewassen die de kinderen lekker vinden en hé, het oog wil ook wat, dus die er ook leuk uitzien. Hier lees je meer over de beste moestuingewassen voor kinderen.

Kinderen zijn ongeduldig en jij wilt dat ze kunnen oogsten zodat al het werk in de moestuin niet voor niets is geweest. Daarom starten we met de gemakkelijke fruit en groenten.

Gemakkelijke moestuingewassen

Aardbei

Volg de cursus moestuinieren en teel herlijke aardbeien in eigen tuin!

Kinderen zijn gek op aardbeien, het is gezond snoepgoed dat je direct uit de moestuin kunt eten.
Koop liever plantjes dan dat je opkweekt vanuit zaad. Met plantjes lukt de oogst vrijwel altijd, en zo kun je heerlijk snoepen in de tuin!
Bosaardbeitjes zijn nóg zoeter dan gewone aardbeien. Alleen willen deze aardbeitjes graag een plekje in de schaduw.

Aardbeien kun je ook gemakkelijk in een pot telen en je kunt ze eenvoudig vermeerderen door de uitlopers bij de oksel af te knippen en te stekken.

Bietjes

Rode bietjes lukken eigenlijk altijd wel. Kinderen kunnen ze zelf zaaien in de volle grond en gemakkelijk zelf oogsten. De meeste kinderen zijn gek op deze zoete groente. Bietjes kun je lang bewaren door ze in te kuilen in een kist met zand die je vervolgens koel wegzet. Laat het loof eraan, zo blijven de bietjes nog langer vers.

Bonen

Maak zelf een bonenwigwam

Vrijwel geen omkijken naar en altijd oogst. En er zijn heel veel soorten: snijbonen, sperziebonen, tuinbonen, prinsessenbonen… Er is onderscheid in stambonen, die laag blijven, en stokbonen, die omhoog groeien. De laatste moet je ondersteunen tijdens de groei.

Voordat ze de grond ingaan, kun je de bonen het beste een nacht laten weken zodat ze goed ontkiemen.

Spinazie

Spinazie is een gemakkelijke groente voor in de moestuin.

Deze groente groeit snel en je kunt af en toe in de tuin een blaadje spinazie in de mond stoppen als je in de moestuin bent. Het is een heel gezond groente. Er zijn spinaziesoorten voor elk seizoen. Let op dat je de juiste soort passend bij het seizoen koopt. Sommige soorten kunnen slecht tegen warmte en schieten snel door. Doorgeschoten spinazie is niet echt lekker meer.

Aardappelen

Aardappelem kun je in de volle grond of in een emmer telen.

Wil je aardappelen telen, zorg er dan voor dat je speciale pootaardappelen gebruikt. Aardappelen hebben voldoende compost en water nodig voor een goede oogst.

Het is erg leuk om de ontdekken dat uit één aardappeltje meerdere aardappels komen. Dat kan heel goed in een grote bak of emmer. Zorg ervoor dat je er rondom gaten inprikt op zo’n 10 cm hoogte zodat er niet teveel water in de emmer blijft staan.

Als het blad van de aardappelplant geel wordt, zijn de aardappelen volgroeid, oogst ze uiterlijk eind oktober.

Lekkere moestuingewassen

De al genoemde groenten en fruit vinden kinderen al lekker, maar de volgende bessen, groenten en kruiden lusten bijna alle kinderen. De meeste onderstaande moestuingewassen kun je direct eten uit de moestuin.

Aalbes

Deze bes kun je eind juni lekker snoepen in de tuin. Beetje friszuur, maar lekker door een toetje of ijs. Je kunt er met de kinderen ook jam van maken. De Jonkheer van Tets is een biologische aalbesstruik die vrij grote bessen oplevert. De aalbes is zelfbestuivend, dus je hebt aan één struik genoeg.

Blauwe bes

Blauwe bessen zijn lekker en gezond snoepgoed in de moestuin.

Heerlijk zoete bes met veel antioxidanten. Realiseer je dat je bij bessenstruiken pas het tweede jaar na aanplant oogst hebt. Bij de blauwe bes kan dat zomaar vier jaar duren. Deze bes groeit op zure, luchtige en vochthoudende grond. Heb je geen zure grond, dan kun je de bes ook in een pot telen waar je zure grond creëert.

De opbrengst van de blauwe bes is groter als er sprake is van kruisbestuiving. Zorg daarom voor een andere blauwe bes in de buurt.

Sugar snaps

Lekker zoete boontjes die vrijwel altijd lukken en een rijke oogst hebben. Wel de erwt even laten voorkiemen op een nat stukje keukenrol in de vensterbank.

Vervolgens zaai je ze vanaf maart tot half mei. Zaai ze op rijtjes met een onderlinge afstand van 5-8 cm. De ruimte tussen de rijen is minimaal 125 cm. Zaai je ze onder glas dan kan dat al vanaf half februari. In dat geval plant je ze half maart uit als de plantjes ongeveer 8 cm hoog zijn.
Geef de Sugar snaps een zonnige plek in de moestuin en leidt ze langs gaas of stokken. De mooie witte bloemen die uitgroeien tot Sugar snaps zijn eetbaar. Eet je de bloem, dan geen Sugar snapp, dus laat wat bloemen over!

Wortels

Regenboogwortels zijn leuk voor in de moestuiin.

Even helpen met zaaien, want wortelzaadjes zijn enorm klein. Doe dat direct in de volle grond, want wortels houden er niet van verplaatst te worden. Ze kunnen zo uit de grond in de mond en dat is altijd leuk! Vaak komen uit de kleine zaadjes nogal wat wortels. Dun ze wat uit zodat de overgebleven wortels goed groeien, anders krijg je veel iele worteltjes.

En dan oogsten maar! net zo spannend als bij de bietjes te zien wat zich ondergronds aan mooie groenten heeft ontwikkeld. Een leuke variatie zijn regenboogwortels met ook paarse en witte wortels.

Tomaten

Knderen vinden kerstomaten vaak lekkerder dan gewone tomaten

Tomaten zijn niet de gemakkelijkste groente om te telen. Vaak wordt deze in de kas geteeld, omdat deze plant veel warmte nodig heeft. Ook heeft de plant snel last van schimmel.

Het gemakkelijkst voor kinderen zijn cherrytomaatjes. Die groeien wat hoger aan de struik waardoor er minder kans is op schimmel. Ook vinden kinderen deze zoete tomaatjes vaak lekkerder dan de grote tomaten.

Je zaait ze binnen voor en zet ze buiten na IJsheiligen (eind mei). Dat kan in een pot of de volle grond. Ze zijn zelfbestuivend en hebben niet per se een andere tomatenplant nodig om tomaatjes te vormen. Wel bijen, dus schrik niet als er een bij op jouw tomatenbloem afkomt. Zonder de bij geen tomaten!

Munt

Kruiden doen het goed in de meeste tuinen en anders in een potje. Dat voorkomt ook dat de munt zich verspreidt door je hele moestuin. Dit kruid kun je plukken en meteen even proeven, of in de thee gebruiken. Er zijn heel veel soorten munten, je kunt verschillende soorten telen en de kinderen de verschillen laten proeven.

Basilicum

Als je dan toch voor kruiden kiest, kun je de basilicum eigenlijk niet overslaan. Deze plant doet het ook goed in een pot. Er zijn verschillende soorten en het is erg leuk om een aantal rassen te zaaien en ook hier de verschillen te proeven.

Basilicum is heerlijk in pastasauzen en salades, maar wist je dat je het ook in ijs kunt verwerken bijvoorbeeld in combinatie met citroen?

Mooie moestuingewassen

Een border met bloemen is fijn voor de insecten, die jou ten slotte helpen met de bestuiving van je gewassen. Maar er zijn ook groenten met prachtige bloemen en sommige moestuingewassen zijn van zichzelf gewoon ontzettend mooi.

Doperwten

Vaak weten kinderen niet waar doperwten vandaan komen en dat is al een goede reden deze groente te telen. Doperwten komen uit peulen. Het is wat werk, maar als je er samen even voor gaat zitten, heb je zo een berg heerlijke verse doperwtjes die echt heel anders smaken dan uit ene potje.

Wat ook leuk is: deze klimmende plant krijgt leuke bloemetjes en daar fleurt je moestuin van op!

Courgette

Courgette: vrucht en bloem

Een gewas met prachtige bloemen die je ook kunt eten. Met deze plant kun je goed het verhaal van de bloemetjes en bijtjes uitleggen. Op een courgetteplant staan namelijk zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen hebben meestal een iets langere stengel, zonder verdikking, die wel voorkomt op de vrouwelijke.Om courgette te krijgen moet het stuifmeel van de mannelijke bloem naar de vrouwelijke bloem. Daar zorgen de bijtjes voor. Als je het verschil wilt zien, kun je het beste in de ochtend kijken, de bloemen zijn meestal al gesloten tegen de middag.

Deze plant wordt wel nogal groot, denk aan een vierkante meter per plant. Per plant krijg je altijd overvloedige oogst, dus verzamel maar vast wat recepten met courgette (of koop deze bundel met seizoensrecepten, daar staan er een aantal in).

Pompoen

wanneer oogst je pompoenen

Koop een pompoen en maak er lekker pompoenpuree of frietjes van. De zaden droog je, die kun je
vanaf midden april binnen voorzaaien in potjes. Zorg voor voldoende licht en vocht. Uitplanten doe je in de tweede helft van mei, op een voedselrijke en zonnige plek. Ideaal is een composthoop. In de herfst kan je je zelfgekweekte pompoenen oogsten.

Er zijn verschillende soorten en maten pompoenen, allemaal krijgen ze prachtige bloemen. Dat zijn mannelijke en vrouwelijke bloemen, net als bij de courgette is de pompoen zelfbestuivend. Je kunt de plant gerust een handje helpen door met een mannelijke bloem over de vrouwelijke te wrijven. Het verschil zit hem in de basis van de bloem, bij de vrouwelijke bloem is die wat dikker (vruchtbeginsel). Haal van de mannelijke bloem de buitenste bloembladen af en wrijf met de met stuifmeel beladen meeldraad over het midden van de pas geopende vrouwelijke bloem.

De pompoenen worden groot. Zorg ervoor dat ze niet losscheuren van de hoofdstengel door de wortel van de rank te scheuren in de buurt van de pompoen. Anders wortelt de rank en scheurt deze als de pompoen groot wordt. Op deze manier kan hij weggroeien van de pompoen. Vervolgens leidt je de rank weg van de pompoen door hem elke dag een duwtje te geven in de gewenste richting.

Pompoenwedstrijd

Misschien is het leuk om met verschillende klassen een pompoenwedstrijd te houden? Zo zorg je ervoor dat jouw pompoen groot wordt:

Zodra de plant twee of drie grote vruchten heeft, haal je andere vruchten weg en snoei je de hoofdrank door de uiteinden en zijscheuten af te knijpen met je nagels. Zo groeit de rank niet te ver weg van de vrucht. Alle andere vrouwelijke bloemen knijp je ook af zodat alle energie naar de grote pompoenen gaat.

Zorg er verder voor dat de rank goed wortelt en dat er voldoende zonlicht, water en voedsel (compost) is. Pompoenen groeien vooral ’s nachts, dus ’s avonds is de juiste tijd om veel water te geven. Begiet alleen aan de basis van de plant, zodat de bladeren droog blijven. Dit vermindert het risico op ziekte.

Wil je meer weten over het telen van groenten en fruit? In deze online moestuincursus met leuke kinderactiviteiten leer je er alles over!

Fotocredits:
Jongen eet aardbei door Daniela Mackova from Pixabay
Afbeelding van congerdesign via Pixabay
Sugar snaps door garlandcannon, gepubliceerd onder CC-licentie
Munt door Magdalena79 via Pixabay
Doperwt met bloem door Ruslana Babenko via Pixabay
Pompoen met kinderen door Jennifer Pack, gepubliceerd onder CC-licentie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
De inhoud van dit bericht kan niet worden gekopieerd!
Scroll naar boven