Dit is één van de lessen van Moestuinieren met Kinderen. Bekijk hier het complete cursusaanbod.
De droogte is niet alleen een probleem voor jouw tuin, maar ook voor alle dieren in het wild. Je kunt ze een handje helpen.
Neem de vogels. Die kunnen nog wel water vinden, maar ze moeten veel verder vliegen dan normaal. De droogte maakt het vooral voor weidevogels en merels zwaar. Merels zijn bezig aan hun tweede broedsel, maar ze kunnen niet bij de regenworm die dieper de grond ingaan waar het nog niet is uitgedroogd. Datzelfde geldt voor weidevogels.
Jonge ooievaars
Bij ooievaars zijn al veel meldingen van sterfte. Ook zij kunnen geen voedsel vinden voor hun jongen die in het nest overlijden. Regenwormen, kikkers en muizen zijn door de droogte heel lastig te vinden.
Soms besluit een ooievaarsstel hun jongen achter te laten, omdat deze niet meer te redden zijn. Ze worden dan gevonden door vrijwilligers die ze naar de opvang willen brengen. Maar de kuikens zijn dan al dood.
Minder muggen
De waterstanden zijn extreem laag. En alle waterplasjes, halfvolle gieters, regentonnen en poelen staan droog. Muggen hebben daardoor veel minder plaatsen waar hun larven zich kunnen ontwikkelen. Dieren die muggen eten vinden dit niet fijn, maar veel mensen zullen er blij om zijn. Want in één liter water in een vergeten emmer kunnen anders wel honderd muggenlarven zitten.
Het kan trouwens per gebied verschillen. Stromende sloten kunnen nu stilstaand water bevatten en dát is een ideale omgeving voor muggenlarven.
Planten in ruststand
Ook de planten hebben het zwaar. Bermen zijn veranderd in gele dorre stroken en grasvelden zijn zanderig en geel. Zodra het regent zullen de planten weer groen worden. De planten zijn aan het overleven door in ruststand te gaan, maar de wortels leven nog.
Sommige planten lukt het door vochtgebrek niet om zaad te maken. Maar in de grond zit gelukkig nog zaad van vorig jaar dat zal kiemen.
Bomen hebben hun eigenen manier om zich te beschermen tegen de droogte. Ze verdampen veel water via de bladeren. Omdat tegen te gaan, laat bijvoorbeeld de berk blad nu al vallen.
Droogte houdt aan
Voorlopig zijn we nog niet van de droogte af. De komende twee weken wordt nauwelijks neerslag verwacht, waardoor het landelijk tekort aan regen volgens Weeronline zal oplopen naar ruim 210 millimeter. Het blijft warm: komende week wordt op meerdere plekken een regionale hittegolf verwacht.
Natuurorganisaties maken zich zorgen over de toekomst. Ze vrezen dat door klimaatverandering een trend ontstaat van warme droge zomers. Dat betekent slechtere omstandigheden voor de huidige natuur die mogelijk op de lange termijn niet meer kan worden beschermd.
Door de lage waterstanden zullen veel planten en dieren sterven. Zo leeft in Brabant de boomkikker, een beschermde diersoort, in een natuurgebied dat speciaal is ingericht om extra vochtig te blijven. Als dat gebied verdroogt, verdwijnt de boomkikker.
Hoe kan jij helpen?
Zie je in de tuin vogels met een open snavel? Dan heeft die het erg warm. Het helpt om schoteltjes water neer te zetten. Ze kunnen dan drinken en een bad nemen om hun verendek in goede conditie te houden. Drinkbakjes voor de vogels kun je natuurlijk ook op het balkon zetten.
Een paar tips:
- Zet ze niet pal in de zon.
- Plaats hem op ongeveer 2 meter van bomen en struiken.
- Doe er niet te veel water in.
- Zorg dat hij continu gevuld is.
- Plaats hem laag bij de grond of indien er katten zijn op 1 meter hoog. Want zodra de vogel zich wast en natte veren heeft, is hij extra kwetsbaar.
- Maak hem regelmatig schoon.
- De meeste tuinvogels zijn bang voor diep water en drinken het liefste in een badje dat lijkt op een plas water. Neem een schaal met lage zijkanten die in het midden niet dieper is dat vijf centimeter.
Verzwakte egels
Egels kunnen net als de vogels niet bij de regenwormen komen en verzwakken. Daardoor worden ze heel vatbaar voor parasieten als teken en wormen.
Daarnaast zijn de egels uitgedroogd, omdat vrijwel geen plassen en andere ondiepe oppervlaktewateren zijn waar de egeltjes van kunnen drinken. In hun zoektocht naar water duiken ze vaak de sloot in. Dat is gevaarlijk, want dan kunnen ze verdrinken. Egels kunnen goed zwemmen, maar uit watertjes met steile of gladde randen kunnen ze klimmen.
Ook voor egels is water een goed idee. Zet het op een schaduwrijke plek en doe het in een ondiepe drinkbak, anders kunnen kleine dieren erin vallen en er niet meer uit kruipen.
Naast een bakje water kun je ook kattenbrokjes en appeltjes neerleggen voor de egels.
Een verzwakte egel valt op, die ligt stil. ‘Leg het diertje in een schoenendoos met krantensnippers en geef hem water. Breng de egel vervolgens naar de egelopvang. Daar kunnen ze hem goed verzorgen.
Vijver
Een vijver in je tuintje is helemaal een uitkomst. Zorg ervoor dat deze glooiende oevers heeft, zodat dieren er weer uit kunnen komen. Heb je steile oevers? Maak dan een uitloopplank met gaas omspannen.
Zo maak je van jouw tuin een pleisterplaats voor veel dieren 🙂